Herbata na zdrowie.

Herbata jest w Polsce najczęściej pitym i najchętniej wybieranym napojem niezależnie od wieku i pory roku. Uwielbiamy herbatę z wielu względów, głównie ze względu na jej oryginalny smak i możliwość modyfikowania go różnymi sposobami. Niezależnie od tego, czy gorąca czy mrożona – idealnie koi pragnienie i odpręża. Na świecie istnieje wiele rodzajów herbat, parzonych z różnych rodzajów liści. Różnią się one nie tylko smakiem ale także i właściwościami. Część herbat wykazuje działanie poprawiające kondycję organizmu czy wręcz prozdrowotne. Trezeba tylko wiedzieć, które herbaty pić.

Klasyczna herbata czarna

4

Najczęściej spotykana i najchętniej wybierana przez konsumentów. Są to herbaty o nazwie assam, younnan, ceylon. Powstają one z liści, które poddaje się czterem procesom: więdnięciu, skręcaniu, fermentacji i suszeniu. Najlepsze są herbaty liściaste sypane, te które mamy w torebkach to bardzo często jedynie pył herbaciany – produkt najgorszej jakości. Czarna herbata, zwłaszcza mocna ma działanie podobne do kawy – dodaje energii i elektryzuje. Jest to ulubiona herbata Anglików, którzy z upodobaniem wlewają do nie mleko.

Zielona herbata.

Także powstaje z liści, jednak nie poddaje się tych liści procesowi fermentacji. Po skręcaniu są one od razu suszone. Różnica w smaku jest diametralna. Herbatę tę parzy się w wodzie o temperaturze co najmniej 90 stopni Celjsusza przez 30 a nawet i 90 minut. Ma lekko gorzkawy smak i bardzo charakterystyczny intensywny aromat. Herbata zielona ma działanie antybakteryjne, uspokajające, obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Jest bogata w witaminy C i B. Przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Poleca ją się osobom będącym na diecie.

Herbata czerwona.

1

Liście tej herbaty są poddawane fermentacji przed suszeniem, co sprawia że napar ma korzenny i głęboki aromat. Herbatę parzy się zalewając liście wrzątkiem i pozostawiając na kilka minut. Czerwona herbata pobudza wydzielanie soków trawiennych i pracę jelit, a więc przyspiesza znacznie metabolizm. Pobudza organizm do działania a także poprawia pamięć i koncentrację. Dzięki zawartym w naparze fluorze, pomaga także chronić zęby przed próchnicą. Podobnie jak herbata zielona, także i ta przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.

Herbata niezależnie od rodzaju, jest napojem który ma dość dobre działanie na nasz organizm. Jednak z roku na rok zdecydowanie częściej można spotkać się z opinią, że czarną herbatę lepiej zamienić na zieloną bądź czerwoną. Teina, której w czarnej herbacie znajduje się dość dużo, hamuje wchłanianie żelaza w organizmie poza tym może uzależnić. Na tym tle herbaty zielona i czerwona prezentują się zdecydowanie lepiej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

KOMENTARZE

Wypowiedz się na ten temat