Restauracyjne potrawy w naszym domu

Czy w domu jesteśmy w stanie zrobić potrawy, które normalnie jemy w restauracjach? Okazuje się, że w wielu przypadkach jest to możliwe. Oczywiście jeżeli mamy nam myśli potrawy z kuchni fusion to bardzo często będzie nam brakowało sprzętu. Używa się tam różnego rodzaju urządzeń, które nie znajdują się na wyposażeniu normalnej, domowej kuchni. Szczególne często wykorzystuje się teraz syfon, który idealnie nadaje się do robienia różnego rodzaju pianek czy lodów. Jeżeli chcemy urozmaicić potrawę to wtedy z tego korzystamy. Możemy osiągnąć niezwykłe efekty smakowe i wizualne i dlatego jest to wykorzystywane nawet w gwiazdkowych restauracjach na całym świecie. W przeciętnym domu na próżno jednak szukać syfonu. Podobnie jest przy zastosowaniu nowoczesnej techniki polegającej na gotowaniu w niskiej temperaturze. Jest to sous-vide, które może zapewnić nam niezwykłe smaki, które pozwolą odkryć produkt na nowo.

Wyposażenie restauracji

Takie urządzenia znajdują się już na wyposażeniu niemal każdej nowoczesnej restauracji, ale w domach nie mamy miejsca na taki rodzaj sprzętu. Będziemy musieli wybrać więc potrawę, która jest tradycyjna i bez problemu będziemy w stanie wykonać ją w domu – nawet jeżeli w oryginalnym przepisie wykorzystuje się innych urządzeń. Przykładem niech będzie pizza. W miejscu takim jak pizzeria Wrocław jest ona wypiekana w specjalnym, murowanym piecu. Dzięki temu może ona w bardzo szybki sposób chwycić ciepło i dzięki temu będzie ona dobrze upieczona. W domu nie mamy takiej możliwości i dlatego konieczne jest stosowanie piekarnika. Upieczenie pizzy w nim jest możliwe, ale będziemy musieli odpowiednio dobrać temperaturę i tryb pieczenia, aby zasymulować warunki panujące w prawdziwym piecu do pizzy.

Idealnie przygotowana pizza (sxc.hu)
Idealnie przygotowana pizza (sxc.hu)

Pizza

Za to bez żadnych problemów będziemy w stanie wyrobić ciasto na pizze. Jest to wyjątkowo łatwe i powinien poradzić sobie z tym nawet początkujący kucharz. Ważną rzeczą jest, aby dobrać odpowiednią grubość ciasta, bo będzie to miało wpływ na późniejszy smak pizzy. Jeżeli będzie ona cienka to smak dodatków będzie znacznie bardziej wyczuwalny, ale nie będzie ona tak pożywna jak być powinna. Średni rozmiar ciasta jest najbardziej idealny, ponieważ dzięki temu jesteśmy w stanie pogodzić posmak dodatków i ciasta w taki sposób, że całość smakuje idealnie. Jeżeli zamówimy pizzę na grubym cieście to co prawda będziemy w stanie najeść się zdecydowanie bardziej, ale smak zostanie przyćmiony przez dużą jego dużą ilość.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

KOMENTARZE

Wypowiedz się na ten temat