Sezon grillowy właśnie został rozpoczęty!

Pierwsze ciepłe dni w roku oznaczają, że czas najwyższy rozpocząć sezon grillowy. Jest to jedna z ulubionych rzeczy Polaków, której poświęcamy naprawdę dużo czasu. Dlatego warto jest zastanowić się nad jego urozmaiceniem. W ten sposób uda się nam spróbować nowych smaków, co zawsze jest dobrym pomysłem. Większość osób ogranicza się jedynie do karczka oraz kiełbasy, a nie są to przecież jedyne rzeczy, które można ugrillować i zjeść ze smakiem. Powinniśmy sięgnąć po warzywa, które nadają się do tego celu idealnie i sprawiają, że jesteśmy w stanie zjeść smaczniej i przede wszystkim zdrowiej. Samo grillowanie jest już o wiele mniej niebezpieczne niż jedzenie z patelni, bo cały tłuszcz się wytapia i kaloryczność potrawy spada. Oczywiście jeżeli nie używamy żadnych chemicznych rozpałek oraz nie przypalamy jedzenia, które przygotowujemy. Warto też używać specjalnych tacek do grillowania, które zapobiegają osadzaniu się sadzy na jedzeniu.

Grillowanie

Większość osób korzysta ze standardowych grillów. Jeżeli jednak spędzamy dużo czasu przy takiej czynności i chcemy mieć coś naprawdę świetnego to możemy zdecydować się na kominki ogrodowe. Nie są to typowe grille, bo ich podstawową funkcją jest ogrzewanie, ale zwykle posiadają też ruszt, na którym możemy przygotować jedzenie dla siebie. W ten sposób sprawują się one naprawdę dobrze, bo potrafią podtrzymywać temperaturę przez naprawdę długi czas. Jest to rzeczą ogromnie ważną, bo temperatura po zmierzchu potrafi drastycznie spaść i wiele osób odchoruje takie przesiadywanie na ogrodzie. Z kominkiem będziemy w stanie stworzyć atmosferę, której nie da się powtórzyć w żaden inny sposób.

Grill to jeden z najlepszych sposobów na obróbkę żywności (sxc.hu)
Grill to jeden z najlepszych sposobów na obróbkę żywności (sxc.hu)

Różnorodne potrawy

Pamiętajmy jeszcze o tym, aby przygotowywać posiłki, które będą różnorodne. Na przykład dobrym pomysłem są szaszłyki, które pozwalają nam w jednej potrawie zgromadzić wiele ciekawych rzeczy np. warzywa, mięso, a nawet owoce. Ogólnie na ruszczcie jesteśmy w stanie przygotować wiele rzeczy, a najlepiej zdają się smakować ryby. Oczywiście jeżeli umiemy je przygotować, ponieważ nie potrzebują one wysokiej temperatury, a jednocześnie musi być ona na tyle rozpalona, aby skórka stała się chrupiąca. W ten sposób uzyskamy taki smak na jakim nam najbardziej zależało. Na grillu możemy przygotowywać też ziemniaki (najlepiej zawinąć je w folię aluminiową), a nawet jajecznicę!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Wypowiedz się na ten temat