Sposoby na przedłużenie zdatności do spożycia

Sposoby na przedłużenie zdatności do spożycia

Proponuje przeczytać:

  • Brak podobnych wpisów.

Ludzie już od zarania dziejów starają się wymyślać sposoby, które pozwalałyby im na konserwację żywności. Jest to ważne, bo przecież nigdy nie było takiej sytuacji, że jedzenia było pod dostatkiem dla całej ludności. Dlatego marnowanie tej, która nie została zużyta było po prostu niedopuszczalne. Pierwszymi metodami, które pozwoliły na przedłużenie okresu trwałości była obróbka termiczna. Pieczenie żywności lub jej wędzenie pozwalało na zabicie bakterii, które powodują gnicie i rozkład. Dlatego jeżeli dana rzecz była już na pograniczu utraty świeżości to wystarczyło jedynie ją upiec, aby mógł zostać zjedzona. W ten sposób nie dało się jednak przechować żywności przez kolejne dni. Dlatego nie było to rozwiązanie strice pozwalające na przedłużenie jej trwałości. Na szczęście wymyślano również inne rozwiązania, które sprawdzały się już znacznie lepiej. Na przykład używanie soli czy suszenie. W ten sposób możliwe było przechowanie jedzenia przez wiele dni.

Produkty spożywcze

Niektóre obróbki też pozwalają na przedłużenie zdatności do spożycia. Na przykład kiszenie kapusty czy ogórków sprawia, że nie zepsują się one tak szybciej. W polskiej kuchni jest to często stosowana metoda i wiele potraw się o nią opiera np. bigos, pierogi z grzybami, kapusta zasmażana itd. Do tego celu wykorzystywane są naczynia ceramiczne, które nazywamy z angielskiego fermenting crock. Tak naprawdę jest to proces kontrolowanego psucia się jedzenia. Nie jest ono jednak szkodliwe i może być spożywane przez człowieka. Takie jedzenie jest jednak dość ciężkostrawne więc mogą wystąpić problemy żołądkowe po ich spożyciu. Musimy więc uważać na to co jemy, bo może się to spotkać z wieloma problemami.

Współczesna konserwa (sxc.hu)
Współczesna konserwa (sxc.hu)

Mrożenie

Najlepszym sposobem na konserwację jedzenia i przedłużenie jej trwałości jest mrożenie. Dzięki temu jesteśmy w stanie zachować ich świeżość nawet przez wiele miesięcy. Jeżeli uda się nam słodzić produkty do naprawę niskich temperatur to na dobrą sprawę mogą być przechowywane w nieskończoność. Bakterie nie będą w stanie się rozwijać i po prostu żaden organizm nie będzie ich rozkładał. W domowych zamrażalkach jesteśmy w stanie przez kilka tygodni przechować mięso bez straty jego jakości. Uważajmy jednak na przerwy w dostawie prądu – jeżeli żywność się odmrozi to może się zepsuć w tym czasie, a my nie będziemy tego świadomi!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

KOMENTARZE

Wypowiedz się na ten temat