Żywność modyfikowana – tak czy nie?

GMO to żywność modyfikowana genetycznie. Jest to zarazem temat, który budzi naprawdę wielkie emocje współczesnego społeczeństwa. Można spotkać się z ogromem zarzutów, które przemawiają za tym, aby nie kupować takiego jedzenia i aby nie przyczyniać się do tego, aby było ono produkowane. Najczęściej można spotkać się z takim argumentem, który mówi nam, że taka żywność jest niezdrowa i może spowodować wystąpienie wielu problemów zdrowotnych. Oczywiście jest to bzdura, ponieważ takie rośliny w żaden sposób nie są szkodliwe. Mogą przynieść za to ogrom korzyści. Inni zarzucają naukowcom, że postępowanie w ten sposób jest zupełnie sprzeczne z naturą. W ten sposób rzekomo bawią się w Boga, bo próbują udoskonalać to, co zostało przez niego stworzone. Oczywiście to również nie jest prawdą, bo jedynie wykorzystujemy naukę.

Żywność GMO (sxc.hu)
Żywność GMO (sxc.hu)

GMO

Dlatego też nie powinniśmy się sprzeciwiać GMO. Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że mogą być one bardziej szkodliwe od niemodyfikowanych roślin. Natomiast mogą przynieść one wiele korzyści np. mogą być one dostosowane do naszych potrzeb. W regionach świata, gdzie są problemy z żywnością możliwe jest stworzenie takich odmian, które będą same chroniły się przed szkodnikami. W ten sposób eliminuje się z użycia pestycydy, które faktycznie mogą być szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Warto jest więc podchodzić do takich rzeczy mądrze i bazując na własnym zdaniu a nie zaczerpniętym z masowych mediów, gdzie często narzucają nam jedyny słuszny tok myślenia.z

[Głosów:0    Średnia:0/5]

KOMENTARZE

Wypowiedz się na ten temat